Campanie de informare destinată pacienţilor cu boli inflamatorii reumatismale

”Da! Şi eu pot avea o viaţă activă!”, astfel este intitulată campania de informare destinată pacienţilor cu boli inflamatorii reumatismale, organizată în țara noastră.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România precizează că pe 12 octombrie este marcată Ziua Mondială a Artritei, pentru a atrage atenţia asupra bolilor reumatismale inflamatorii.
In cadrul proiectului “Da! Şi eu pot avea o viaţă activă!” vor fi realizate două ghiduri informative pentru pacienţii cu poliatrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă.
“Sunt peste 200 de afecţiuni musculo-scheletice, toate aceste boli reumatismale fiind progresive, creând un mare disconfort pacienţilor din cauza durerii. Un diagostic corect şi instituirea tratamentului poate păstra calitatea vieţii în astfel de afecţiuni”, declară prof. dr. Simona Rednic, preşedintele ales al Societăţii Române de Reumatologie.
”Bolile reumatismale sunt boli cu potenţial invalidant care afectează şi persoane tinere. Este crucială diagnosticarea timpurie şi începerea tratamentului necesar cât mai repede, pentru ca aceşti pacienţi să nu devină dependenţi de societate, să rămână activi. Totodată, ca reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi trebuie să contribuim, alături de medici, la informarea şi educarea pacienţilor după diagnosticare. Pacienţii trebuie să ştie că pot avea o viaţă activă dacă beneficiază de tratamentul potrivit şi dacă, la rândul lor, îşi gestionează corect această boală”, a precizat la rândul său  Andrei Huţanu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Reumatismale din Transilvania ART.
Bolile reumatismale inflamatorii sunt frecvente şi în România, estimându-se că peste 200.000 de români suferă de poliatrită reumatoidă şi un număr relative similar, de spondilită anchilozantă.
Sursa: Comunicat Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii

Cele mai Accesate Articole