Clinica de Chirurgie Plastică şi Arsuri, inaugurată la Iași

Clinica de Chirurgie Plastică şi Arsuri de la Iaşi a fost inaugurată în data de 16 octombrie, după opt ani de la începerea lucrărilor.

O slujbă religioasă de sfințire a clinicii a fost oficiată de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Momentul inaugurării a readus în memoria celor prezenți la eveniment tragedia petrecută în urmă cu patru ani la Colectiv.
Unitatea medicală inaugurată va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe “ Sf .  Spiridon ” din Iași pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Noua clinică dispune de 20 de paturi, din care 5 vor fi destinate strict marilor arşi. Aceste cinci paturi sunt izolate complet în boxe a câte aproximativ 25 de metri pătraţi. Zece paturi sunt destinate pacienţilor cu arsuri de până la 20 la sută din suprafaţa corpului iar alte 5 sunt prevăzute pentru tratamentul post-operatoriu. În dotarea clinicii, se mai află două căzi speciale şi cinci săli de operaţie dotate cu echipament ultramodern.
La inaugurarea Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri de la Iași au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, autorităţi locale şi judeţene, dar şi preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.
Fondurile necesare investiţiei au fost asigurate atât de la bugetul de stat, cât şi din finanţări de la Banca Mondială.
Întreg corpul medical de la clinica inaugurată a urmat stagii de perfecţionare la Paris şi Lyon.
La Spitalul „Sfântul Spiridon“, ajung în fiecare an 200 de arşi. Până acum, au putut fi trataţi doar cei care aveau arsuri de până la 20% din suprafaţa corpului. Marii arşi erau trimişi, dacă puteau fi transportaţi şi  aveau un loc liber, în clinici din Bucureşti sau Braşov. Alţii însă, nu mai puteau fi salvați și pierdeau în cele din urmă lupta cu viața.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole