Serviciu de car sharing electric la Constanța

La Constanța, un oraș tot mai aglomerat și sufocat de mașini, să găsești soluții de limpezire a traficului devine o provocare tot mai grea. Soluția adoptata de marile orașe – numită car sharing – prinde tot mai mult și în orașul de la malul mării.

Ultima intrată pe această nișă, este o companie care oferă clienților săi mașini electrice de închiriat. Sunt moderne, nepoluante, prietenoase cu mediul și nu fac zgomot.
Car sharing înseamnă de fapt “mașini de închiriat” dar nu în sensul clasic al cuvântului în care iei un autoturism pe o perioadă de timp clar negociată de la început contra unei sume fixe de bani. Diferența dintre sistemul clasic și car sharing-ul modern vine din faptul că cel din urmă te taxează doar pe timpul cât folosești mașina. Compania de “car sharing” închiriază mașini pe perioade scurte de timp, exact cât ai nevoie.
Rent a car este serviciul clasic folosit cel mai des în vacanțe și concedii în marile orașe , acolo unde aterizezi cu avionul și ai nevoie să te poți mișca rapid în regiune. De regulă sunt mașini clasice, încăpătoare și plătite cu ziua.
Serviciile de car sharing din jurul lumii au la bază aceeași structură: găsești mașina, o conduci, iar când termini, o parchezi undeva regulamentar. Nu plătești benzina, parcarea, întreținerea. Însă, piața românească încă este dominată de serviciile clasice și standar de taximetrie. Firmele nou venite încearcă să facă concurență vechilor taximetre uzate de timp și cu șoferi a caror faimă negativă îi face pe clienți să migreze tot mai mult spre alte servicii alternative de gen car sharing. Un minut la serviciul clasic de taximetrie în Constanța costă 2,63 de bani, iar la mașina electrică prețul se înjumătățeste.
În România, primul serviciu de car sharing a fost înfiinţat în anul 2015, la Cluj-Napoca. Cel de la Constanța este cel mai nou, și în plus folosește și mașini electrice.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole