O nouă misiune NATO pentru Fregata ”Regele Ferdinand”

Fregata ”Regele Ferdinand” participă la o nouă misiune NATO în Marea Mediterană. Nava-amiral a Marinei Militare Române a plecat vineri din portul Constanţa pentru a lua parte, în perioada 18 octombrie – 7 noiembrie, la Operaţia “Sea Guardian 19” organizată de Alianța Tratatului Atlanticului de Nord.

Fregata se va îndrepta apoi spre Turcia, unde va participa în perioada 9 – 20 noiembrie, la exerciţiul multinaţional ”Mediterana de Est” (“Dogu Akdeniz”).
Obiectivul principal al misiunii NATO “Sea Guardian” din Marea Mediterană este descurajarea activităţilor ilegale pe flancul sudic al Alianței Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, prin acţiuni de monitorizare a traficului maritim. Operaţia este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO.
”Prin participarea la misiunile, exercițiile și operațiile NATO, Forțele Navale Române contribuie la efortul Alianței de asigurare a măsurilor colective de securitate și demonstrează faptul că România este un partener care își îndeplinește angajamentele asumate.”, a precizat Statul Major al Forțelor Navale Române.
La comanda navei ”Regele Ferdinand” se află comandorul Marian Ioan, care are în subordinea sa un echipaj cu media de vârstă 30 ani, alcătuit din 240 de militari, dintre care nouă sunt femei.
O grupă de Forţe Navale pentru Operaţii Speciale și un elicopter Puma Naval sunt prezente la bordul fregatei.
Pe durata misiunii, nava-amiral a Marinei Militare Române va face escale în Turcia, Egipt, Israel și Cipru. În porturile Alexandria, Haifa  şi Limassol, sunt planificate activităţi de diplomaţie navală, vizite şi întâlniri cu oficialităţi civile şi militare locale.
În premieră, Forţele Navale Române au invitat membri ai comunităţilor locale româneşti din Egipt, Israel şi Cipru să viziteze fregata “Regele Ferdinand”. Demersul se bucură de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi al celui pentru Românii de Pretutindeni. La bordul navei, va fi prezentată o parte din activitatea culturală desfăşurată de Cercul Militar Mangalia. Vor fi expuse picturi cu tematică marină realizate de pictorii Niculae Găgeanu şi Alexandru Ghinea, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi volumele “Poveştile Mării Negre”, autor Cristian Cealera, şi “Lotus stelar”, scris de Emilia Dabu. Copiii vor primi cadouri simbolice, pregătite de elevii şi studenţii militari din Forţele Navale Române.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole