Regina-Mamă Elena a fost repatriată

Trupul neînsuflețit al Reginei-Mamă Elena a fost repatriat astăzi spre odihna veșnică pe pământ  românesc. Sicriul cu osemintele acesteia a fost adus în țară cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Opt militari de la Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” au scos sicriul din aeronavă şi l-au aşezat apoi, acoperit cu stindardul regal, pe catafalc.
Un ceremonial militar și religios s-a desfășurat pe Aeroportul Internațional Otopeni pentru Regina-Mamă Elena. La eveniment, au fost prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, membri ai Casei Regale. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai altor confesiuni și religii din țara noastră, reprezentanți ai Guvernului României, oameni de cultură şi artă.
Slujba religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon, şi Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu un sobor de preoţi.
De la Aeroportul Internațional Otopeni, cortegiul funerar s-a deplasat la Palatul Elisabeta din București, iar ulterior a ajuns la Curtea de Argeș unde a fost depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală. Aici, publicul s-a putut reculege la catafalc. Cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Reginei – Mamă Elena vor avea ocazia să facă acest lucru și sâmbătă. În aceeaşi zi, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, va avea loc ceremonia de reînhumare.
Regina Elena s-a născut în Grecia, în anul 1896, a fost fiica regelui Constantin I şi a reginei Sofia, strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei. Căsătoria ei din anul 1921 cu regele Carol al II-lea a fost aranjată de părinţii acesteia şi de Regina Maria. Infidelitățile soțului ei au condus, însă, la destrămarea mariajului. După abdicarea forțată a Regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, în orașul italian Florența. În ultimii ani ai vieții, s-a mutat în Elveția. Regina Elena a decedat la 29 noiembrie 1982 în Lausanne, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole