Recensământul delfinilor din Marea Neagră

Europa vrea să știe câți delfini mai sunt în Marea Neagră iar cercetătorii români au început deja recensământul mamiferelor.

Specialiști din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina sunt implicați în acest proiect uriaș, finanțat de Uniunea Europeană. Se folosesc avioane de supraveghere și ambarcațiuni pentru a afla dacă cele trei specii de delfini din mare sunt în pericol.
La ultima numărătoare, făcută în 2014 au ieșit 450 de mii de exemplare de delfini din cele trei specii care trăiesc în Marea Neagră. Numărul este în creştere şi arată că populaţia se reface încet. Însă, dacă ne gândim că în secolul trecut aceste superbe mamifere atingeau 2 milioane de exemplare, acum avem imaginea dezastrului.
Acum, cercetătorii români dar şi din alte patru ţări, folosesc două metode de verificare: supraveghere aeriană şi maritimă în acelaşi timp și vor să afle dacă delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv. Avem legi, dar sunt aproape imposibil de aplicat ca să-i prindem pe cei care omoară delfinii cu plasele lor de pescuit, uitate în adâncuri săptămâni la rând.
Delfinii sunt încolțiți din toate părțile: traficul naval crescut îi sperie, împuținarea peștelui îi înfometează iar poluarea îi omoară încet. Cea mai nouă toxină descoperită de biologi este plasticul microscopic care le intră în corp odată cu hrana. Și asta nu e tot. Plasele  sunt cel mai mare dușman al delfinilor. O dată pentru că le adună mâncarea din mare și îi înfometează în felul acesta, forțându-i să vină cât mai aproape de mal în căutarea hranei, iar în al doilea rând că se transformă în adevarate capcane mortale pentru ei: un delfin prins într-o plasă de pescuit nu va mai reuși să iasă la suprafață ca să respire și va muri înecat.
Delfinii sunt înfometați, sufocați în plase, ajung la mal cu cozile tăiate de elici și își dau viața pe plajele turistice. Suferința lor a tras semnale de alarmă la Bruxelles.
Garda de Coastă patrulează zi și noaptea în căutarea pescadoarelor străine care își umplu navoadele ilegal din apele românești, însă este nevoie ca toate țările riverane Mării Negre să facă acest lucru. Apoi, deși pescuitul delfinilor este interzis în toată Marea Neagră prin acorduri internaționale, pescarii sunt de părere că aceste viețuitoare sunt responsabile de diminuarea populației de pești și doresc ca delfinii să poată fi pescuiți.
Delfinii au ajuns epuizați după interacțiunile cu oamenii. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole