Rezidențiatul, un obstacol în profesia de medic

Situația tulbure cu privire la examenul de rezidențiat a determinat Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România să ia atitudine .

Aceasta a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale să facă lumină asupra situației create și să organizeze examenul în anul curent și nu în 2020. Punctul de vedere al coaliției este unul tranșant și exprimă nevoia de stabilitate şi responsabilitate a decidenţilor pentru a nu afecta sistemul de sănătate sugrumat deja de lipsa personalului medical plecat în număr mare în alte ţări ale Uniunii Europene, unde îşi pot dezvolta cariera într-un mod serios.

“Instabilitatea cu care se confruntă studenţii la medicină referitor la situaţia examenului de rezidenţiat îi va determina să plece din România lăsând pacienţii fără medicii de care au nevoie. Noi, pacienţii, dar şi România ca ţară nu îşi poate permite acest tip de comportament faţă de medicii ei.”, a precizat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Răspunsul ministrului demis al Sănătăţii, Sorina Pintea,  nu a întărziat să apară.

“Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice ne somează public să rezolvăm problema cu rezidenţiatul. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei nu pot rezolva această problemă. Preşedintele ar fi putut numi un ministru interimar la Educaţiei.”, a susţinut Pintea, într-o dezbatere publică la sediul Ministrului Sănătății.

Potrivit acesteia, problema rezidenţiatului nu poate fi rezolvată de către cele două portofolii în contextul actual în care Ministerul Educației Naționale nu are un ministru, decât “încălcând legea”.
Redactor: MIhaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole