Filon și spirit autentic românesc

Fie că vorbim despre evenimente mai ample sau desfășurări în format intim, Casa de Cultură „Pontus Euxinus” din Năvodari este un loc în care freamătă permanent de frumos, tradiția și arta sub toate formele sale.

Așa am surprins-o și în mijlocul acestei săptămâni, cu oameni frumoși, o parte de-ai locului, o parte sosiți din Râmnicu-Vâlcea și în centrul lor, ultimul opincar al meleagului românesc, Alexandru Ilinca, omul care a încâlțat cu opinci românești șefi de stat și figuri regale din lumea întreagă. Administrația locală, prin oamenii de resort Dora Radu, Elena Matei, Gabriela Roșca și restul echipei au organizat o „Șezătoare literară” prin care și-au dorit să transmită și să promoveze în rândul tinerilor tradiția populară românească.
La întâlnire a fost prezent și edilul orașului, Florin Chelaru care a impresionat audiența prin discursul său, considerat „demn de un om modest, deci de valoare”, în care a sublinit că nu își dorește ca atenția să fie îndreptată asupra sa ci asupra copiilor.
Pentru că tema întâlnirii a fost tradiția populară românească, la șezătoare a fost prezent și un reprezentant al societății civile năvodărene care prin îndeletnicirile sale duce obiceiurile străbune mai departe.
Izul literar al evenimentului a fost întreținut de scriitoarele Rodica Rîpeanu, Otilia Ardeleanu și Nastasica Popa.
Din partea segmentului tânăr de locuitori ai orașului, au fost prezenți elevi ai liceului tehnologic „Lazăr Edeleanu”, coordonați de directorul adjunct, Roxana Filip.
De la așa întâlnire nu putea lipsi nici cântul popular care a fost asigurat de Tatiana Marcoianu.
În cadrul întrevederii s-a încheiat și un parteneriat între biblioteca orașului Năvodari, care a reușit să-și câștige un renume național prin multitudinea de premii obținute atât la nivel național cât și internațional și Biblioteca Județenă “Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.
Întregul eveniment a avut loc în contextul în care anul 2019 a fost proclamat An omagial al satului românesc: al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Adrian Corchie

Cele mai Accesate Articole