A doua șansă la educație

La o şcoală din Constanţa elevi de 8, 9,10 sau chiar 14 ani studiază alături de colegii lor, adulți de 35-40 de ani. Cot la cot, învață să scrie, să citească, ori să recupereze materia. Școala gimnazială nr. 36 din Constanța este una dintre unitățile de învățământ care face parte din programul educațional “A doua șansă”.

Printre copiii și adolescenții plini de visuri, în bănci își fac loc și câțiva adulți. Sunt persoane care provin din familii modeste sau au întrerupt cursurile pentru că au plecat din țară, sau adulți pentru care niciodată nu este prea târziu să-și finalizeze cursurile.
Sunt și cazuri în care copilul este clasa întâi, iar mama în clasele primare. Stau în aceeași bancă și învață cu aceeași profesoară.
Dincolo de dorința de a învăța sunt și piedici. Metodologia spune că pentru acești elevi este nevoie de manuale speciale adaptate cerințelor. Potrivit dascălilor, acestea însă lipsesc. Așa că, profesorii încearcă să se descurce cu ce pot pentru a-și ajuta elevii să învețe.
Programul ,,A doua șansă” durează doi ani și este structurat pe module. Într-un an pot fi absolvite două module și se adresează celor care nu au mers deloc la școală sau care au abandonat cursurile la scurt timp după ce le-au început. Învățământul secundar inferior se adresează celor care au absolvit doar clasele primare sau celor care au abandonat ciclul gimnazial.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole