Ziua Veteranilor

Astăzi a fost celebrată Ziua Veteranilor. Cu acest prilej, în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare și religioase.

La ora 11.00, glasul clopotelor a răsunat în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare. Vocea lor a amintit de jertfa eroilor căzuți în acțiunile armate. Ziua de 11 noiembrie marchează intrarea în vigoare în urmă cu 101 ani a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania. La 11 noiembrie 1918, ora 11.00, se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Această zi este celebrată în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar şi în state europene.
În Parcul Tineretului din București, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României s-a desfășurat o ceremonie militară şi religioasă şi au fost depuse coroane de flori. La evenimnet a fost prezent și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae –Ionel Ciucă.
După intonarea Imnului Național a fost ținut un moment de reculegere închinat în memoria eroilor României căzuți la datorie.  Un sobor de preoți militari din Ganizoana București a oficiat o slujbă reliogioasă pentru toți cei care prin trupurile  lor au format scutul răzvrătirii împotriva morții crunte a războiului, răspândită de glasul rece al obuzelor și gloanțelor.
La cei 101 ani, colonelul în retragere Gârlea Simion, veteran de război a ținut o scurtă cuvântare în fața celor prezenți la eveniment. Este de origine basarabean și s-a stabilit în comuna Măgura din județul Teleorman.
Activităţi similare au fost organizate şi la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuţi în teatrele de operaţii.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole