Difteria, în atenția Ministerului Sănătății

Cazurile de difterie confirmate la granița cu România, în Ucraina, au pus pe jar autoritățile din țara noastră.

Ministerul Sănătății de la București a dispus aplicarea mai multor măsuri de urgență care să contracareze apariția și răspândirea maladiei pe teritoriul statului român. Difteria este o boală extrem de contagioasă și a fost eradicată în România în anul 1980.

“Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.”, a transmis ministerul de resort din România.

Ministerul Sănătății a solicitat demararea de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, a achiziţiei de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire.
Instituția a dispus transmiterea definiției de caz pentru difterie către medicii de familie și unitățile sanitare județene. Atât spitalele, cât și medicii de familie au obligația de a informa de urgență telefonic direcțiile județene de sănătate publică cu privire la cazurile suspecte pentru a fi demarată ancheta epidemiologică. Ministerul Sănătății a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor. Profesorul Universitar Dr. Alexandru Rafila afirma în urmă cu câteva luni cu privire la această boală.
Difteria este o maladie cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă. Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler care se manifestă în special la copii. O schemă de vaccinare completă presupune administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi, respectiv, la 6 și 14 ani.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole