A10, autostrada divergențelor

Autostrăzile mult prea puține și calitatea carosabilului sunt probleme arhicunoscute în România. Și Autostrada A10 Sebeș-Turda se confruntă cu un punct nevralgic.

Magistrala rutieră trece la doar câțiva metri de gardul unei case din cartierul Oarda de Sus. Proprietarii imobilului au făcut zeci de demersuri la autoritățile abilitate, însă fără niciun rezultat. În cele din urmă aceștia au dat în judecată CNAIR și constructorii lotului 1 al Autostrăzii A10 Sebeș –Turda. Legat tot de această situație reclamanții mai au pe rol alte trei procese.
Disconfortul acustic al lucrărilor din zonă le-a pricinuit multe bătăi de cap la propriu celor doi soți care au fost nevoiți să suporte și zgomotul infernal al utilajelor.
Oamenii au reclamat că instituțiile statului din Alba, care ar trebui să supravegheze respectarea indicatorilor asumați de constructor prin acordul de mediu precum și celelalte legi care ar trebui respectate, îi ignoră.
Tribunalul Alba a admis în data de 11 noiembrie cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de familia Lăncrănjan în contradictoriu cu  CNAIR și constructorii lotului 1 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda. Acestea din urmă sunt obligate să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor.
Cu toate că decizia este definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, lucrările la autostradă nu s-au oprit.
În urma deciziei Tribunalului Alba, CNAIR precizează că a cerut constructorilor montarea urgentă de panouri și că daunele vor fi suportate de către antreprenori. CNAIR solicită constructorilor să prezinte urgent un raport cu situația exactă din teren în acest punct, cu măsurile întreprinse până la momentul actual, precum și cu cele ce urmează să se facă până la remedierea situației.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole