Noi descinderi simultane în România și UK

Acțiunile oamenilor legii pentru destructurarea unei grupări de trafic de persoane au continuat și în această săptămână, atât pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, cât și pe cel al României.

Cooperarea dintre cele două țări s-a soldat cu noi arestări. În România, polițiștii au depistat și au condus la sediul D.I.I.C.O.T., 5 persoane bănuite, iar alte 8 au fost reținute de către autoritățile britanice.
Opt femei, cu vârsta între 18 și 30 de ani, au fost identificate ca fiind victime posibile ale traficului de persoane. Acestea au fost duse într-un loc sigur, pentru a li se va oferi îngrijire și sprijin. De la domiciliile perchiziționate au fost ridicate și importante sume de bani, care ar proveni din infracțiuni, documente, înscrisuri și telefoane mobile utilizate de membrii grupării în  activitatea infracțională.
Acțiunile simultane pe teritoriul României și al Marii Britanii au constat în efectuarea a 11 percheziții domiciliare. Cinci dintre acestea au fost desfășurate în România, în județele Giurgiu, Ilfov și Constanța, iar 6 percheziții au avut loc în Regatul Unit, în Londra, Newcastle, Stoke-on-trent și Norwich. Pentru sprijinirea efectuării perchezițiilor în Marea Britanie și a investigațiilor, un ofițer român din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane a participat la activități. Perchezițiile domiciliare de pe teritoriul Marii Britanii s-au desfășurat și cu sprijinul EUROPOL și EUROJUST.
În anchetă au fost angrenați și atașații de afaceri interne la Londra, prin Ambasada României în Regatul Unit, reprezentați ai Met Police London, dar și din alte structuri britanice.

”Este pentru a doua oară în ultima săptămână, când poliția britanică și poliția română și-au unit eforturile pentru demontarea unui grup de crimă organizată, suspectat că exploatează tinere femei. Laud activitatea poliției române și a poliției din South Yorkshire, care în această zi au demonstrat că împreună putem fi mai puternici și putem face comunitățile noastre mai sigure.”, a declarat ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache.
”Cu sprijinul colegilor noștri din celelalte forțe de asistență, a resurselor de poliție de specialitate și a autorităților din România, am reușit să perturbăm în mod semnificativ un grup suspect de criminalitate organizată și să identificăm potențiali infractori. Victimele pe care le-am identificat astăzi au fost duse în locuri de siguranță, unde li s-a oferit sprijin imediat și practic. Pe măsură ce investigația progresează, li se va comunica și oferi sprijinul relevant pe termen lung.”, a afirmat  inspectorul detectiv Claire Mayfield, liderul anchetei efectuate de Poliția South Yorkshire.

Din investigații a reieșit că membrii grupării ar fi recrutat tinere cu preponderență din mediul rural, care proveneau din familii destrămate și fără posibilități financiare.  Acestora le era promisă o viață lipsită de griji și că banii câștigați vor fi investiți în case și mașini, pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viață.
Prin metoda „LOVERBOY”, le-ar fi determinat să le remită banii obținuți pentru a fi păstrate. Însă de cele mai multe ori membrii grupării infracționale racolau alte tinere, pe care le exploatau sexual și se extindeau în permanență pe teritoriul britanic.
Gruparea infracțională era coordonată de 2 lideri, concubini, ambii stabiliți în Marea Britanie, iar membrii grupări aveau roluri stabilite de aceștia: șoferi, supraveghetori sau persoane prin intermediul cărora liderii transferau banii obținuți din exploatarea sexuală a tinerelor.
Victimele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, în imobile închiriate de lideri, care păstrau aparența desfășurării unor activități legale pe teritoriul Marii Britanii. Aceștia erau responsabili și de crearea profilelor pe site-uri de escorte, de promovarea anunțurilor și de încasarea banilor pe cardurile personale, tinerele nefiind în contact direct cu banii obținuți din exploatarea lor sexuală.
În cauză, membrii grupări sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, aderare la un grup infracțional organizat și spălare de bani.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole