Atenție la jucării!

Ca în fiecare an, decembrie este luna cadourilor, iar sărbătorile de iarnă aduc bucurie în inimile tuturor, fie ei adulți sau copii.

Pentru cei mici, acestea vin cu numeroase cadouri. Jucăriile sunt, cu siguranță, pe lunga listă a darurilor. Atenție, însă, unele dintre ele pot fi periculoase! Avertismentul vine din partea Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care oferă, în același timp, o serie de recomandări celor interesați de achiziționarea unei jucării.

”Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi: să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs; să alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale”, au transmis reprezentanţii ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi sfătuiește pe cumpărători să verifice dacă jucăriile au inscripționate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, coordonatele producătorului şi/sau importatorului, numărul unic de identificare al jucăriei şi marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

“Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Trebuie să verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.”, au mai transmis reprezentanții ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului îi sfătuiește pe părinți să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să le bage în gură şi pot să se înece cu componentele de dimensiuni reduse.

”De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: “Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare.”, mai spun reprezentanţii ANPC.

Ei atrag atenţia că fraza “Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani, dar fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună.
În privinţa jucăriilor funcţionale, adică a celor care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, acestea trebuie să poarte avertismentul “Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.
De asemenea, patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: “Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la acesta din urmă. Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate sau uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole