”Commandant Birot”, escală în Portul Constanţa

În perioada 4 -7 decembrie, nava maritimă franceză de patrulare Commandant Birot, face o escală în Portul Constanţa.

Vasul militar este dislocat în Marea Neagră,  în cadrul misiunilor regulate pentru a arăta solidaritatea Franţei faţă de aliaţii săi şi pentru a păstra libertatea de navigaţie în aceste ape internaţionale în care Rusia este omniprezentă. Marea Neagră, ale cărei singure strâmtori sunt Bosforul, la vest, controlată de Turcia, şi Kerci, la nord, controlată de facto de ruşi, este o răscruce geopolitică în care se încrucişează influenţa rusă şi a NATO, pe fondul apropierii între Ankara şi Moscova şi unor tensiuni ruso-ucrainene în centrul cărora se află Crimeea.
Sosirea pe țărmul românesc a bastimentului francez se înscrie în cooperarea dintre forţele navale ale Parisului și Bucureștiului şi permite realizarea de acţiuni comune.

“Pe parcursul acestei escale, echipajul navei Commandant Birot va face schimb de experienţă şi expertiză cu membrii Marinei Române (…), iar vineri, 6 decembrie, de la ora 12.15, la bordul navei franceze va fi organizată o conferinţă de presă cu participarea ambasadoarei Franţei în România, Michele Ramis şi a comandantului, locotenent-comandorul Maxime Leroy”, se arată în comunicatul ambasadei Franșei în România.

Nava maritimă de patrulare Commandant Birot are la bord un echipaj de 96 de marinari. Concepută iniţial pentru lupta împotriva submarinelor în mediul din apropierea coastelor, vasul este astăzi o platformă multirol, capabilă să îndeplinească misiuni care acoperă cele cinci funcţii strategice ale armatelor: descurajare, prevenire, proiecţie, protecţie şi informaţii.

“Commandant Birot a luat parte la operaţiunile Harmattan şi Unified Protector în largul coastei Libiei, în 2011 şi de atunci a desfăşurat numeroase misiuni operaţionale atât în Mediterana, cât şi în Marea Neagră sau în largul coastei Africii de Vest şi în Oceanul Atlantic .”, mai precizează informarea Ambasadei Franţei.

Nava este adaptată pentru misiunile de control ale spaţiilor aeromaritime, în cadrul operaţiunilor de protecţie a zonelor de coastă naţionale, precum şi în toate teatrele de operaţiuni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole