PRIMER solicită abrogarea taxei clawback

Producătorii industriali de medicamente din Romania cer Guvernului abrogarea de urgență a ordonanței 77/2011 privind taxa clawback.

Aceștia solicită, totodată, Executivului de la București implicarea serviciilor statului român pentru urmărirea şi stoparea fenomenului dispariţiei medicamentelor româneşti. Apelul adresat Palatului Victoria se vrea a fi un semnal de alarmă din partea Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din țara noastră.

“Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care, prin manipularea “taxei clawback”, urmăresc închiderea lor şi dispariţia acestui sector strategic din România.”, se precizează în comunicatul acestui patronat.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

“Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de “taxa clawback” care s-a dublat în ultimii 4 ani, obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică.” a declarat Dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, respectiv PRIMER, reuneşte 19 site-uri de fabricaţie din ţară și atrage încă o dată atenţia asupra deteriorării competitivităţii fabricilor de medicamente care au o cota de piaţă de sub 4% şi creştere de sub 2%, în condiţiile în care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.

”Este evident că în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte, trebuind să elimine medicamente din portofoliu şi să se orienteze tot mai mult către producţia de lohn.”, a adăugat Dr. Dragoş Damian.

Acesta a mai afirmat că PRIMER a fost singura asociaţie profesională care a arătat în ultimii 3 ani că există interese ca, prin creşterea “taxei clawback”, România să devină captiva importurilor, în defavoarea pacienţilor şi a economiei naţionale.

”A venit momentul să nu se mai tragă de timp periclitând astfel un sector economic strategic pentru orice ţară, ci să se ia măsuri serioase, asta incluzând şi o investigaţie a serviciilor statului român în acest sector. Efectul “taxei clawback” este mai distructiv decât al OUG 114, pentru că preţurile la medicamente sunt controlate, astfel încât medicamentele fabricate în ţară sunt nerentabile.”, a mai precizat oficialul PRIMER.

Demararaea verificărilor solicitate are drept scop un control al ultimilor patru ani în care taxa clawback a ajuns de la 12,35% la 26,49% în ciuda suplimentării bugetului pentru medicamente.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole