Investiții stategice pe platforma Petromidia

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român este în continuă dezvoltare. Un proiect investițional nou, vizat de Fond îl reprezintă construirea unei noi centrale în cogenerare la Midia prin vehiculul investițional – Rompetrol Energy SA, unde va fi acționarul majoritar alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

“Construcția centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari și platforma Petromidia, ci și pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice. La finele lunii octombrie s-a încheiat termenul limită pentru depunerea ofertelor tehnice și financiare, sperăm ca în perioada următoare să finalizăm procesul de selecție a unui contractor pentru partea de inginerie, achiziție și construcție” declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.
Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare, adică producerea combinată de energie electrică și termică va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Centrala va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic cu rol de susținere a activităților de obținere a produselor petroliere. Cu o durata de 7 ani, fondul kazah – român are un nivelul investițional estimat de aproximativ 1 miliard USD și vizează dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În luna februarie, Consiliul de Administrație a aprobat de principiu cele mai importante investiții ale Fondului în perioada următoare, respectiv atragerea și alocarea a circa 230 milioane USD pentru construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice. Astfel se va resimți contribuția pozitivă la dezvoltarea sectorului energetic din România și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol.

Cele mai Accesate Articole