Rezidențiat 2019

După lungi discuții și tergiversări, ziua mult așteptată de absolvenții universităților de medicină și farmacie a sosit. În data de 8 decembrie, aceștia au susținut Examenul de Rezidențiat.

Un număr de 8.876 de candidați au participat la concursul din acest an. Examenul organizat de Ministrul Sănătății s-a derulat, ca și în anii precedenți, în șase centre universitare din țară. Concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medică dentară și farmacie a început la ora 08.30 și s-a desfășurat în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București au susținut concursul cei mai mulți candidați, unde au fost înscriși aproximativ 36,72% din numărul total de participanți. Prezent la acest centru universitar, dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a reiterat că toţi participanţii la acest concurs care vor obține un punctaj mai mare de 60% vor beneficia de un loc de rezident.
La rândul său, acad. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din Capitală a spus că acoperirea necesarului de medici este prioritară.
La Examenul de Rezidențiat din acest an s-a înregistrat un număr record de participanți, care au candidat pe un număr de   4710 locuri și posturi  pe cele trei domenii de pregătire. Cea mai mare concurență s-a consemnat, la nivel național, la medicină dentară, unde au fost înscriși mai mult de patru candidați pe loc.
În perioada   17-19 decembrie 2019,  se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.În perioada  6-14 ianuarie 2020 , viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar în intervalul   14-16 ianuarie  se va face repartiția pe clinici de pregătire. Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în  1 februarie 2020.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole