O nouă strategie pentru combaterea PPA

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane.

Declarația a fost făcută de Robert Chioveanu, noul președinte al instituției, în cadrul conferinţei “Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”, dedicate aniversării a 20 de ani de la înființarea Asociației Române a Cărnii.

“Proiectul meu este legat de pesta porcină africană, de elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu am vrut să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. E clar că trebuie să avem o nouă strategie.”,  a precizat  Robert Chioveanu.

Pentru realizarea acestui deziderat, șeful ANSVSA a înființat un grup de lucru format din specialiști din mediul privat, dar și din cadrul autorităţii centrale şi locale, care îi vor prezenta vineri rezultatul final al muncii lor.
Robert Chioveanu susţine că în etapa următoare va chema atât fermieri, cât şi reprezentanţi ai industriei pentru a-şi asuma împreună acest plan, condiție obligatorie pentru combaterea temutului virus.

“După ce ne vom asuma acest plan, voi chema Colegiul Medicilor Veterinari, medicilor practicieni care merg din casă în casă şi, împreună cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul de Interne, ne vom asuma acest plan pe care îl vom prezenta la Bruxelles ca un plan pe termen scurt, termen mediu cu principale măsuri de acţiune, dar şi pe termen lung. (…)”, a spus acesta.

Şeful ANSVSA îşi doreşte ca planul să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie, cel târziu, astfel încât acesta să poată fi prezentat ministrului Agriculturii pentru a se asigura finanţarea.

“Ne-am gândit împreună cu specialiştii să începem pentru 2020 cu două zone pilot-proiect în jurul unor mari ferme comerciale după care, la sfârşitul anului 2020, să albim câteva zone din România, iar în cinci ani să reuşim, uşor-uşor, să avem zone libere de pestă porcină africană”, a susţinut şeful ANSVSA.

Chioreanu a anunţat că împreună cu Poliţia Română va demara miercuri un plan concret de acţiune pentru circulaţia animalelor, care va viza verificări în trafic.

“Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi, iar porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt elemente legate de lipsa unor documente sau acte pentru transport”, a avertizat Chioreanu.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi.
Pesta porcină africană evoluează în prezent în România în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, în alte şapte judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
Până în data de 10 decembrie au fost despăgubiţi 13.701 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 330,65 milioane de lei.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole