Ziua Mondială a Viorilor

Vioara, cel mai mic instrument cu coarde și arcuș, dar cu sunetele cele mai înalte, își aniversează în 13 decembrie cântul existenței sale.

Așezată în fruntea instrumentelor din orchestră, cu strălucire și căldură, vioara poate reda cele mai variate sunete. Timbrul său cristalin, expresiv și plin de frumusețe poartă sufletul spre duioșie, măreție, visare și forță.
Patria ”Baladei pentru vioară și orchestră” a lui Ciprian Porumbescu este cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană către restul lumii! Informațiile furnizate vineri de Oficiul European de Statistică au fost publicate cu ocazia celebrării în 13 decembrie a Zilei mondiale a viorilor. Locul deținut de România este dat de cele 14.000 de instrumente de acest fel exportate în 2018 în statele din afara Blocului Comunitar.
România surclasează, la acest capitol, țări cu tradiție în șlefuirea celor mai răsunătoare viori, precum Italia, Franța și Germania.
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, și aproape jumătate dintre acestea au mers către Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud. Cele mai multe însă au rămas pe ”Bătrânul Continent”, 55.100 de viori fiind achiziționate de alte țări membre ale Uniunii Europene. Datele reprezintă totuși un declin de 7% al exporturilor totale de viori ale statelor membre Blocului Comunitar comparativ cu 2013.
Informațiile furnizate de Eurostat mai arată că importurile din 2018 ale celebrului instrument cu coarde și arcuș au depășit cantitativ exporturile practicate la nivelul Uniunii Europene. Astfel, țările membre au importat 234.800 viori, în valoare de 15,7 milioane de euro,  majoritatea provenind din afara Blocului Comunitar, în special din China. Numărul viorilor importate de statele membre ale Uniunii Europene a crescut cu 27% comparativ cu 2013.
Cu cele  71.300 de viori achiziționate din afara Blocului Comunitar în 2018, Marea Britanie este cel mai mare importator UE de viori din restul lumii, înaintea Germaniei, Italiei Spaniei, Belgiei şi Franţei.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole