Australia, sub imperiul flăcărilor

Incendiile de vegetație din Australia continuă să mistuie teritoriul acestui stat. Peste 8 milioane de hectare la nivel naţional – o suprafaţă similară cu cea a Austriei – au fost părjolite de flăcări.

Mii de clădiri au fost distruse şi unele localităţi au rămas fără energie electrică şi acoperire de telefonie mobilă. Însă mai presus de pagubele materiale insemnate, furia flăcărilor a cauzat pierderi de vieți omenști. Cel mai recent bilanț al tragediei indică 25 de morți.
Poliţia a confirmat luni decesul unui bărbat în vârstă de 71 de ani de pe coasta de sud a statului Noul Wales de Sud, care fusese dat dispărut la data de 31 decembrie.
Autorităţile australiene au profitat luni de o uşoară îmbunătăţire a vremii pentru a redeschide căile rutiere blocate de incendiile de vegetaţie şi pentru transportarea unor persoane în locuri sigure, însă fumul dens a zădărnicit operaţiunile de salvare, iar sute de persoane sunt în continuare izolate.
O a doua zi cu precipitaţii uşoare şi temperaturi mai scăzute a încurajat eforturile de salvare a persoanelor rămase izolate şi de stingere a incendiilor care au mistuit în weekend arii extinse din două state. Autorităţile au avertizat, însă, că săptămâna aceasta vor reveni condiţiile meteorologice periculoase.
Peste 800 de milioane de animale native au fost afectate sau au murit din cauza flăcărilor din Noul Wales de Sud, statul cel mai grav afectat unde circa 5 milioane de hectare de teren au ars. De asemenea, în Victoria, unde peste 1 milion de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, se estimează că până la 500 de milioane de animale, inclusiv specii aflate pe cale de dispariţie, au pierit deja în urma incendiilor.
Flăcările sălbatice ard în Australia de luni de zile. Imagini asupra dezastrului au fost surprinse și din satelit.
O cantitate imensă de fum a fost degajată în atmosferă. Norul de fum produs de incendiile de vegetație din Australia a ajuns în Chile și Argentina după ce a traversat peste 11.000 de kilometri deasupra Oceanului Pacific.
Autoritățile chiliene spun că fumul este cel mai vizibil în centrul țării, acolo unde ceața acoperă cerul, care sub orice alte circumstanțe, nu ar fi înnorat.
Sezon actual al incendiilor de vegetaţie în Australia a început mai devreme decât în mod obişnuit şi vine după trei ani de secetă din cauza căreia suprafeţe extinse acoperite cu tufăriş au fost uscate.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole