Iranul a declanșat riposta împotriva SUA

Iranul a ripostat! Statul asiatic  a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, ca represalii pentru atacul american cu dronă asupra comandantului iranian Qasem Soleimani a cărui ucidere la Bagdad a stârnit temeri privind un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Mai multe rachete au fost lansate din Iran împotriva a două bazele militare din Irak,  Ain al-Assad şi Erbil, unde staţionează soldaţi americani.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a susținut un  discurs televizat în care a respins orice reluare a discuţiilor cu Washingtonul asupra acordului din 2015 privind programul nuclear iranian.
La rândul său, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat miercuri că, după ce Washingtonul “a tăiat braţul” pe care-l reprezenta generalul Qassem Soleimani în regiune, “piciorul” SUA în regiune va fi tăiat ca răspuns.
Raidurile revendicate de Teheran marchează o schimbare care provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul.
Preşedintele american, Donald Trump, a transmis un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm și liniștitor.

”Totul e bine! Rachete lansate din Iran la două baze militare situate în Irak. Evaluarea pagubelor şi a victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!.Voi face o declaraţie miercuri dimineaţă”, a scris liderul de la Casa Albă.

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ţara sa a efectuat şi a “terminat” în cursul nopţii represalii “proporţionale” și a subliniat că Iranul nu caută escaladarea sau războiul.
Aflat la Bruxelles, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că în acest context atacul cu rachete lansat de  Iranul asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani şi ai coaliţiei împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz la reducerea tensiunilor în Irak şi în regiune. Dimpotrivă, acțiunea de retorsiune a statului iranian poate duce la o deteriorare suplimentară a situaţiei de securitate din Irak şi din vecinătate.
În acest context, Ministerul Apărării Naţionale de la București ţine legătura cu militarii români şi evaluează în permanenţă situaţia de securitate din zonă, împreună cu partenerii şi aliaţii României. Nicolae Ciucă, ministrul român al Apărării Naționale,  a adăugat că relocarea militarilor se va executa conform planurilor de contingenţă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a mai declarat că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran în Erbil.
Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului fără a face victime printre forţele irakiene. A fost vorba despre o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole