Oile salvate, transferate în noua lor casă

Oile salvate de voluntari de pe nava morții scufundată în portul Midia au ajuns astăzi la capăt de drum. Unul fericit pentru supraviețuitoare, întrucât vor trăi de azi înainte într-un sanctuar de la marginea Bucureștiului.

O organizație non-guvernamentală le-a amenajat o fermă unde vor rămâne pentru totdeauna în condiții foarte bune de mediu, hrană și adăpost.
Cele 180 de oi încărcate într-un TiR au plecat din comuna constănțeană Nuntași către București, astăzi dimineață la ora 10.00 . Voluntarii care le-au aranjat transferul și custodia în ferma unde-și vor petrece restul zilelor, au supravegheat încărcarea animalelor și controlul lor de sănatate la urcare.
De pe nava morții scufundată cu 14 mii de oi în Portul Midia voluntarii și pompierii constănțeni au reușit să salveze 254 de animale vii. Din cauza traumelor suferite, 74 dintre ele au murit. Restul, celor care au supraviețuit, le-a fost bine în ferma unde au stat până astăzi. Dupa chinul oilor, a urmat chinul voluntarilor de mediu în lupta cu autoritățile sanitar-veterinare.
În cele din urmă, presate de opinia publică și de o mulțime de ONG-uri, autoritățile veterinare au consimțit ca să le dea animalele voluntarilor ce le-au salvat. Deocamdată sunt doar în custodie, urmând ca în perioada următoare să se lămurească statutul lor juridic.
Fiecare animal salvat de pe vaporul scufundat are un crotal în ureche, o etichetă de plastic cu serie și număr, adică un fel de pașaport pentru export. În acest moment, ele aparțin cumpărătorului arab care a plătit transportul, însă cel mai probabil va fi despăgubit cumva, iar animalele vor rămane în ferma de la Periș până la sfârșitul zilelor.
Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia în 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale. După producerea tragediei, mai multe organizații internaționale de protecție a animalelor au protestat față de exportul de animale vii, iar subiectul a făcut înconjurul presei internaționale, fiind dezbătut și în Parlamentul European.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole