Vot istoric la Londra!

Vot istoric la Londra! După trei ani şi jumătate de criză şi blocaje, Parlamentul britanic a dat undă verde Brexitului dorit de premierul Boris Johnson și a aprobat joi seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord.

Cu 330 de voturi ”pentru”, membrii Camerei Comunelor au spus ”DA” în favoarea acestei legi care reglementează acordul de retragere din Blocul Comunitar, convenit în 2019 între Londra și Bruxelles. Voturile ”împotrivă” au fost în număr de 231.
În faţa parlamentarilor britanici,
Stephen Barclay a afirmat că textul aprobat va garanta plecarea britanicilor  din Uniunea Europeană cu un acord care oferă certitudine întreprinderilor, protejează drepturile cetăţenilor englezi şi dă asigurări că Regatul Unit reia controlul asupra banilor, frontierelor, legilor şi politicii comerciale proprii.
Textul care traduce în legea britanică acordul de 535 de pagini încheiat cu greu de Johnson cu UE în toamna lui 2019 urmează să fie validat de Camera Lorzilor, iar apoi promulgat de către regina Elizabeth a II-a, ceea ce ar urma să fie o formalitate. Parlamentul European urmează să ratifice apoi tratatul, iar Regatul va deveni la 31 ianuarie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1.00, ora României), primul stat care părăseşte Uniunea, după trei amânări ale Brexitului.
Votul reprezintă o victorie pentru premierul Boris Johnson, un campion al Brexitului, care urmează să se angajeze din februarie, într-un timp record, în negocieri dificile ale noii relaţii, mai ales comerciale a Londrei cu Cei 27.
Hotărârea deputaților britanici a fost umbrită de şocul “Megxit” – decizia lui Harry şi Megan de a se retrage din familia regală.
După ieşirea din UE, Regatul Unit va intra într-o fază de tranziţie, în care britanicii continuă să aplice reglementările europene şi să beneficieze de ele, fără să facă parte din instituţii şi fără să spună vreun cuvânt în deciziile acestora. Acordul Brexitului încheiat cu Bruxellesul în 2019 de premierul Boris Johnson prevede ca această perioadă să se încheie la 31 decembrie 2020 și vizează mai ales să garanteze o tranziţie blândă către o nouă relaţie viitoare cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Tratatul soluţionează marile linii ale divorţului dintre Londra și Bruxelles, garantând drepturile cetăţenilor şi rezolvând dificila problemă a frontierei irlandeze.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole