Parisul, Londra și Berlinul se opun Washingtonului

Parisul, Londra și Berlinul nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de Washington împotriva Teheranului.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul doresc menținerea acestui tratat și au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate. Anunțul a fost făcut de șefii celor trei diplomații europene.
“Facem aceasta cu bună credinţă, cu obiectivul fundamental de a menţine acordul nuclear şi cu speranţa sinceră de a găsi o cale de rezolvare a impasului prin dialog diplomatic constructiv, menţinând în acelaşi timp acordul şi rămânând în cadrele sale (…) Având în vedere evenimentele recente, este cu atât mai important ca noi să nu adăugăm o criză a proliferării nucleare la actuala escaladare ce ameninţă întreaga regiune.”, se precizează într-un comunicat comun al Parisului, Londrei și Berlinului.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, însărcinat cu supervizarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzut în acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015, le-a cerut marţi tuturor părţilor semnatare să susţină documentul.
În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.
În 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înţelegerea, chiar dacă Teheranul a anunţat în această lună că nu mai respectă limitările privind îmbogăţirea uraniului, dar va continua să continue cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
La București, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vor fi audiaţi miercuri în şedinţă comună a Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi pentru politică externă din Senat în legătură cu situaţia actuală din Orientul Mijlociu.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole