Israelul recunoaște diplomele a două universități din România

Absolvenţii Facultăţii de Medicină “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca vor putea profesa în Israel în urma examenului de rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii de la Tel Aviv a hotărât să recunoască diplomele acestora.


”Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaul Yatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniştii din domeniul medical, şi vine în urma unei vizite pe care Dr. Yatziv împreună cu o comisie a Ministerului Sănătăţii din Israel a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceştia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă Facultatea de medicină.”, precizează Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”.

În urma evaluării pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Israel au făcut-o la Cluj în luna decembrie, aceştia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel.

“Calitatea absolvenţilor şcolilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formaţi în străinătate, iar felul în care sunt pregătiţi să facă faţă sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranţă naţională.”, mai precizează universitatea.

Actuala decizie este cu atât mai relevantă în contextul în care în 2018 Israelul a impus criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România şi care doreau să profeseze în această ţară. În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii de la Tel Aviv a decis să recunoască doar diplomele medicale provenind din ţări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică sau pe cele ale facultăţilor de medicină care au fost acreditate după standardele Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală.
Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene şi Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale din Germania, precum şi de Conferinţa Internaţională a Decanilor şi Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză.  Ambele evaluări au fost realizate după standardele Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală.
S-a decis ca recunoaşterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăţilor dintr-o anumită ţară, ci pentru fiecare instituție de învățământ superior  în parte, existând foarte mari diferenţe de calitate în pregătirea absolvenţilor între diferite centre universitare.
Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi de la UMF “Carol Davila” din Bucureşti. Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populaţii studenţeşti în universităţile de medicină din România, în UMF “Iuliu Haţieganu” fiind studenţi 140 de cetăţeni israelieni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole