Lupta împotriva minelor marine

Minele marine sunt ucigașii tăcuți ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriașe amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere.

Deflagrația este devastatoare pentru orice navă militară sau civilă. Alianța NATO are un grup de luptă împotriva minelor marine, iar de astăzi Romania trece la comanda ei.
Unul dintre cele mai mari epricole navale pe care strategii militari îl țin sub ochi tot timpul  îl reprezintă minele navale. Vorbim despre un explozibil cu ancoră și de fund, dotat cu mecanism automat de detonare. Minele pot fi folosite de către aeronave, nave de suprafață și submarine. Capacitatea lor de scufundare atinge 120 de metri, iar raza zonei afectate se întinde până la 70 de metri. Există mine de adâncime care pot fi utilizate până la 1.500 de metri sub apă.
Sectorul nord-vestic al Mării Negre se intersectează cu linii dense de transport maritim, și porturi de o importanță economică majoră: Constanța, Varna sau Burgas.
Litoralul romanesc al Marii Negre este frecvent împovărat de vreme cețoasă. În logica militară, ceața este un mediu ideal pentru operațiuni de plantare a minelor marine.
Acestea fiind datele pericolului, alianța NATO a creat o forță navală de vânătoare a minelor marine. Sunt nave specializate în asemenea misiuni, din diferite țări, iar Romania trece la comanda ei începând de astăzi.
Grupul Permanent al NATO pentru Contramăsuri împotriva Minelor va părăsi portul Constanța luni, și va rămâne activ în misiune internațională vreme de 6 luni.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole