Plângere penală în cazul incineratorului de la Brazi

Incineratorul ecologic pentru deșeuri medicale și industriale periculoase și nepericuloase de la Brazi, județul Prahova, este un adevărat coșmar pentru locuitorii din zonă.

Poluarea survenită de la incinerator le face acestora viața imposibilă. Sutele de plângeri formulate de localnici către autoritățile abilitate au semnalat situația extrem de gravă care se găsește aici. Și mass media a relatat amplu problema suprinsă incognito aici în mai multe rânduri.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat, joi, un control inopinat la incineratorul prahovean, unde a verificat situaţia reclamată de către locuitorii din zonă.
Localnicii și-au exprimat nemulțumirea și modul dea trăi in mijlocul vieții de calvar pe care le-o cauzează poluarea.
În ultimii ani, agentul economic care administrează inceneratorul a fost vizat de numeroase verificări de rutină, dar și controale survenite în urma sesizărilor și au fost dispuse sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse şi a conformării instalaţiei, precum şi a nerespectării regimului deşeurilor.

”Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonata de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol.” ,a scris pe Facebook ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

În luna decembrie, Alexe a dispus două controale, unul de fond, condus de Garda Națională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu București, la operatorul economic pentru a verifica sesizările și totodată a trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica daca în ultimii ani instituțiile din subordinea Ministerului Mediului și-au făcut treaba cu profesionalism și și-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare și sancționare a oricăror abateri.
Raportul din decembrie al Gărzii Naționale de Mediu prevede mai multe măsuri urgente pe care operatorul economic trebuie să le aplice.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole