Sfântul Antonie cel Mare

Biserica creștin otodoxă îl prăzniuește astăzi pe Sfântul Antonie cel Mare. În Năvodari, bisericuța din lemn poartă acest hram iar, în cinstea sfântului fost oficiată o slujbă de preamărire.

Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Pe când Antonie avea 20 de ani, după moartea părinților săi, în momentul în care s-a întrebat despre drumul său în viată, fericitul a auzit în biserică cuvintele lui Hristos:
“Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi” (Matei 19, 21).
Antonie, a pus aceste cuvinte în inima sa, și-a împărțit averea la săraci, și-a încredințat sora unei comunități de fecioare și s-a retras în singurătate. Din acel moment, tânărul a ales viața curată și fără de prihană în care a luptat continuu împotriva răului.
Iată cele mai importante învățături ale sfântului Antonie cel Mare, culese de părintele Dumitru Stăniloaie:
”Am primit de la Dumnezeu puteri virtuoase și foarte mari: înfrânarea, suferirea răului, neprihănirea, stăruința, răbdarea și cele asemenea, care ne ajută să ne împotrivim și să luptăm împotriva celor rele. Având la îndemână puterile acestea și punându-le la lucru, socotim că nimic nu ni se mai întâmplă neplăcut, dureros sau nesuferit. Credem atunci că toate-s omenești și se biruiesc de virtuțile noastre.”

Cele mai Accesate Articole