Au început operațiunile de ranfluare a navei

Operațiunea de scoatere a navei ”Queen Hind”, răsturnată cu peste 14.000 de oi moarte lângă șenalul navigabil al portului Midia, începe astazi.

O barjă uriașă care va servi drept platformă de lucru și cea mai mare macara plutitoare au ajuns lângă epavă și s-au legat de ea. În următoarele zile scafandrii vor lega cârligele macaralei în mai multe puncte de corpul epavei și când toate vor fi gata, se va începe ridicarea ei de pe fundul mării.
Un convoi maritim tras de remorchere a părăsit Portul Constanța, cu destinația Midia Năvodari. Convoiul este format din mai multe remorchere care tractează o barjă imensă și separat o macara plutitoare uriașă. Într-o primă fază, barja va deveni punct de lucru pentru toate operațiunile de la fața locului. Ea va fi poziționată pe partea cealaltă a navei scufundate, lângă corpul ei. În partea cu puntea va veni macaraua gigant. Ea va da mai multe chingi pe sub vapor ca ulterior să-l poată ridica și întoarce, în același timp. Pentru aceasta, mai mulți scafandri vor lucra câteva zile pe corpul epavei sudând piese metalice de care vor prinde cablurile de ridicare. Planurile de ranfluare prevăd puncte fixe de prindere pe ambele borduri ale epavei, astfel încât se va lucra la foc continuu, în primele zile. Doar furtuna ar putea întrerupe lucrul scafandrilor. Apoi, va fi adusă o altă macara plutitoare, mai mare decât cea din prima fază, care va ridica epava de pe fundul mării și o va răsuci, astfel încât să ajungă în poziție dreaptă.
Ranfluarea va fi realizată în 10 zile, urmând ca nava să fie adusă la cheu, în stare de  plutire. Barja semisubmersibilă participă în primă fază la operațiunile de răsucire a navei. În faza a doua, ea va fi legată la cheul portului Midia și va deveni zona-tampon între uscat și epava ce va fi adusă la mal, astfel încât cadavrele animalelor de la bord să nu contamineze solul. Pe această barjă vor fi containere speciale pentru decontaminare, pe cheu se vor instala prelate de nylon care vor proteja solul iar, oamenii vor fi echipați în costume de risc biologic. În tot acest timp, zona înconjuratoare va fi restricționată accesului public de orice fel.
Se consideră zonă de risc biologic, așa că măsurile vor fi foarte drastice pentru cei care trebuie să ajungă totuși, în preajma corpului navei. Se vor purta costume de protective și deasemenea, vor fi containere speciale de dezinfecție.
Dacă nu vor exista incidente neprevăzute, atât nava cât și oile moarte vor fi scoase la suprafață până la data de 15 februarie.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole