Coronavirusul, mai multe victime decât SARS

Noul coronavirus este de nestăvilit! La zece zile de la izolarea orașului Wuhan, metropola gigantică din China aflată la epicentrul virusului care s-a răspândit în 24 de ţări, Comisia Naţională de Sănătate a raportat un bilanţ de 361 de morţi, dintre care 57 de decese duminică.

Epidemia a infectat peste 17.000 în China şi cel puţin 171 în străinătate. Peste 11.000 de cazuri au fost confirmate în provincia Hubei, unde se află Wuhan. În China continentală, cu excepţia Regiunilor Adminstrative Speciale Hong Kong şi Macao, sunt în prezent confirmate mai multe decese ca urmare a acestui coronavirus decât din cauza epidemiei de SARS, care a ucis 349 de persoane în 2002-2003.
Bilanţul de 57 de morţi într-o singură zi este, de asemenea, cel mai mare de la debutul din decembrie al epidemiei.
Virusul a făcut pentru prima dată un mort în afara Chinei – un bărbat chinez de 44 de ani din Wuhan, care a murit în Filipine.
În China, seria celor zece zile de sărbătoare cu ocazia Anului Nou chinezesc s-a încheiat duminică, însă ţara continuă să funcţioneze la ralanti, multe companii prelungind automat perioada liberă cu o săptămână sau permiţându-le angajaţilor să lucreze acasă.
Milioane de chinezi izolați în propriile locuințe comunică pe rețelele de socializare despre temutul virus.
Un spital din China dedicat tratării persoanelor infectate cu un nou coronavirus, construit în doar opt zile în Wuhan, va primi pacienţi începând de luni. Un al doilea spital  este programat să fie finalizat la data de 5 februarie.
În străinătate, ţările G7 vor colabora pentru a oferi un răspuns ”uniform” la epidemie, a anunţat duminică ministrul german al Sănătăţii.
Numeroase ţări şi-au sporit măsurile de protecţie: Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Irak, Israel şi Filipine, în special, au interzis intrarea pe teritoriul lor a străinilor care au vizitat recent China. Mongolia, Rusia şi Nepal şi-au închis graniţa terestră cu statul chinez. În acelaşi timp, operaţiunile de repatriere continuă – un al doilea avion francez cu pasageri de treizeci de naţionalităţi diferite din Wuhan a aterizat duminică în sud-estul Franţei, iar o aeronavă care transporta 167 de marocani a aterizat în Maroc.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole