Noi cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus

Numărul persoanelor decedate la nivel global din cauza noului coronavirus a ajuns la 493, în timp ce cazurile de îmbonăviri confirmate indică un total de 24563.

Aceste cifre triste ale epidemiei virale sunt întocmite in baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeana.
Autoritățile japoneze au anunțat miercuri alte cazuri de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul său. Cel puţin zece persoane aflate la bordul navei de croazieră ”Diamond Princess”, ajunsă luni seara în apropierea portului Yokohama, din sud-vestul capitalei Tokyo, au fost depistate cu temutul virus. Acești pasageri au fost debarcați miercuri devreme şi spitalizați. Două dintre cele zece persoane infectate sunt cetăţeni australieni.
Autorităţile nipone au prelungit perioada de carantină pentru cei aproximativ 3.700 de călători şi membri ai echipajului vasului la 14 zile.
Și Europa se confruntă cu un alt caz de îmbolnăvire. Ministrul belgian al Sănătăţii a anunțat o primă persoană infectată cu coronavirus. Aceasta a fost detectată la Bruxelles în rândul pasagerilor aeronavei care a repatriat duminică circa 250 de persoane, în principal europeni, din oraşul chinez Wuhan.
Nici sexul şi nici naţionalitatea persoanei testate pozitiv nu au fost specificate. Ea a fost transferată la spitalul universitar Saint-Pierre din Bruxelles, unul dintre cele două centre de referinţă din Belgia pentru această epidemie.
La bordul acestei aeronave, au fost reprezentate circa treizeci de naţionalităţi. Pe lângă francezi şi belgieni, s-au aflat în principal olandezi, danezi, cehi şi slovaci.
Autoritățile belgine au ținut să dea asigurări cu privire la riscurile scăzute de contaminare în urma apariției acestui caz de îmbolnăvire, întrucât persoana infectată cu coronavirus a avut puține contacte cu alți membri din grup.
Vorbind în cadrul unei sesiuni a Comitetului executiv al OMS de la Geneva, directorul general al acestei organizații a declarat că există o fereastră de oportunitate care ar putea stopa răspândirea la nivel mondial a bolii.
Oficialul a acuzat, de asemenea, anumite ţări bogate că se află “într-o întârziere foarte mare” în ceea ce priveşte trasmiterea informaţiilor despre cazurile de coronavirus, solicitând în acelaşi timp o mai mare solidaritate internaţională în combaterea epidemiei de pneumonie virală.
Fără informații mai bune, Organizația Mondială a Sănătății se confruntă cu dificultăți în evaluarea evoluţiei epidemiei sau a impactului pe care l-ar putea avea, ceea ce reprezintă o stavilă în furnizarea celor mai adecvate recomandări.
Tedros a precizat că OMS trimite măşti, mănuşi şi 18.000 de combinezoane de protecţie în 24 de ţări, precum şi 250.000 de truse pentru detectarea virusului în vederea accelerării stabilirii diagnosticului.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole