Trend crescător al cazurilor de gripă

În România, gripa evoluează epidemic. În săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie, la nivel național, a fost raportat un număr aproape dublu de îmbolnăviri comparativ cu săptămâna precedentă, dar și față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele 7.022 de cazuri de gripă clinică diagnosticate sunt răspândite pe întreg teritoriul țării, iar specialiștii în domeniu nu ne dau vești bune!  Prof. Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul țării noastre în comitetul de conducere al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare.

“Acum observăm că este o creştere de la săptămână la săptămână atât a numărului de cazuri de viroze respiratorii, cât şi a numărului de cazuri de gripă care sunt confirmate din punct de vedere clinic. Acest trend sigur se va păstra săptămânile următoare. Vom vedea cât timp. Depinde şi de evoluţia vremii.”, a afirmat  Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a  explicat că actuala evoluţie a gripei nu este una neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în România – doar 23-24% la persoanele peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de 75% pentru această categorie de vârstă, care este luată ca şi indicator. Medicul român a subliniat că, în acest context, sunt importante măsurile de protecţie individuală.

“Să sperăm că nu vom avea un sezon gripal prelungit, dar, în principiu, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt receptivi la a fi infectaţi de gripă şi atunci sunt importante măsurile de protecţie individuală – strănut, tuse, spălat pe mâini şi, eventual, utilizarea unei măşti de protecţie în situaţia în care venim în contact cu o persoană bolnavă de gripă; de asemenea, izolarea la domiciliu pentru cazurile medii sau uşoare sau izolarea în spital în cazul în care acest lucru presupune că persoana are o formă gravă de infecţie gripală”, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Nu este singura dată când dr. Alexandru Rafila  atrage atenția asupra importanței vaccinurilor și a respectării măsurilor de igienă.
Dr. Alexandru Rafila a mai declarat că există patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan, dar că multe dintre formele grave la copii au fost produse de virusurile de tip B.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole