Reguli pentru copiii care conduc un ATV

ATV-urile sunt vehicule ce pot fi conduse de la varste foarte mici, atata timp cat asta nu se intampla pe drumuri publice. Ele pot fi manevrate pe astfel de drumuri de catre copii de la 16 ani, daca acestia au permis de conducere categoria B1.
Sunt insa si cazuri in care minorii conduc de la varste mult mai fragede. Vei gasi ATV-uri pentru cei de 6-7 ani, care de regula au un motor de cel mult 70 cmc, dar si modele mai puternice pentru cei mai mari, care depasest 90-100 cmc. Acestea sunt folosite pentru amuzament sau pentru competitii.
Referitor la regulile care trebuie respectate cand vine vorba de folosirea acestor vehicule, un copil trebuie:
1. Sa conduca un ATV potrivit pentru varsta si fizicul lui
Aceste articole pot fi achizitionate in functie de diverse criterii. Unul important este varsta, deoarece in functie de aceasta e construit modelul, i se da o anumita putere si un design specific.
E important sa tii cont insa si de fizicul copilului, cand cumperi un ATV pentru cel mic , mai ales atunci cand acesta are o constructie putin mai diferita fata de altii de aceeasi varsta.
Ideea e ca in momentul in care sta in picioare pe vehicul, cu mainile pe ghidon, trebuie sa fie cam 8 cm intre scaun si turul pantalonilor, pentru a avea in timpul mersului confort, echilibru si libertate de miscare. Fii foarte atent/a ca cel mic sa ajunga usor la toate comenzile.
2. Sa fie sub supravegherea unui adult daca are sub 16 ani
Asa cum spuneam mai sus, copii de peste 16 ani au voie sa conduca un ATV chiar si pe drumurile publice, daca au permis de conducere categoria B1.
Minorii insa, trebuie sa fie supravegheati de parinti daca sunt mai mici de aceasta varsta, iar indrumarile venite din partea acestora ii vor ajuta sa invete sa stapaneasca bine un astfel de vehicul si sa fie pregatiti pentru a face in siguranta trecerea de la un model mai slab, la altul mai puternic.
3. Sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic pentru un astfel de vehicul
ATV-urile sunt destul de solicitante pentru coloana, avand in vedere pozitia din care sunt manevrate si e necesar sa se ajunga simplu si rapid la comenzi, motiv pentru care, copiii care au anumite probleme de sanatate trebuie sa isi gaseasca alte pasiuni.
Apoi, conteaza foarte mult si partea mentala, dezvoltarea emotionala, capacitatea de decizie si perceptiile vizuale, deoarece e nevoie in permanenta de luarea rapida a unor hotarari, de concentrare, atentie si vedere periferica.
4. Sa poarte intotdeauna echipamente de protectie
ATV-urile pot fi periculoase daca nu sunt stapanite foarte bine si frecvent se pot intampla incidente neplacute, motiv pentru care, echipamentele de protectie sunt foarte importante. Copilul trebuie sa utilizeze: casca de protectie, manusi, ochelari, pantaloni lungi, bluza cu maneca lunga si cizme.
5. Sa mentina o pozitie corecta atunci cand conduc un ATV
In timpul mersului, conducatorul vehiculului trebuie sa aiba o pozitie cat mai corecta atat pentru confort, cat si pentru siguranta. Aceasta implica: privirea inainte, umerii relaxati, coatele stranse si putin departate de corp, spatele drept, mainile pe ghidon, genunchii in interior, picioarele pe scari si varful lor drept inainte.
Regulile acestea sunt doar o parte dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a-ti sti copilul in siguranta, atunci cand conduce un ATV.

Cele mai Accesate Articole