Șpagă în port pentru vapoarele supraîncărcate cu oi

Continuă eforturile uriașe de ridicare a navei cu oi din portul Midia de către compania de ranfluare. Scafandrii care scot apa că să ușureze nava au găsit mai multe deschideri în bordaj și punți suplimentare de care nu știa nimeni, fapt care aduce în discuție încă o dată răspunderea autorităților portuare în acest caz.

O investigaţie a procurorilor anticorupție a scos la iveală dimensiunea mitei în Portul Midia, unde funcţionarii instituţiilor care verifică navele cu animale vii închid ochii la pontențialele nereguli.
Nava scufundată are în acte 14.600 de oi însă când a început scoaterea ei la suprafață, calculele de greutate s-au dovedit a fi eronate, iar compania de ranfluare a trebuit să reconsidere toată strategia de lucru. În plus, scafandrii trimiși în adâncuri să vadă ce nu este în regulă, au găsit un alt vapor față de ce știau din acte, cu multe alte structuri în plus, pline cu marfă.
Ipoteza că nava era supra încărcată este pe toate planșele de lucru ale inginerilor care trebuie s-o ridice de pe fundul mării. De ce s-a întâmplat așa? Autoritățile portuare ar trebui să supravegheze operațiunile de încărcare astfel încât declarațiile vamale cu privire la cantitățiile de marfă exportate să fie respectate. Autoritățile Sanitar Veterinare nu știu dacă funcționarii lor din portul Midia au vegheat la lucrul acesta.
Cu alte cuvinte, nimeni nu a verificat concordanța dintre acte și realitate. Nimeni din cei abilitați nu poate spune dacă încărcătorul a urcat pe vapor doar 14.600 de oi. Coincidență sau nu, la scurt timp după scufundarea în Portul Midia a navei Queen Hind, la Tribunalul din Constanţa începe un proces în care un vameș din portul Midia este trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită. Vameşul este acuzat că în mai 2018 a primit de la doi arabi șpagă pentru ca navele cu oi să plece în aceeaşi zi în care animalele au fost încărcate. Şpaga a fost înmânată chiar în biroul vamal.
Nu este pentru prima dată când se vorbește despre mită în cazul exportului de animale. Activiștii de mediu și pentru protecția animalelor au tras multe semnale de alarmă în sensul acesta.
În declaraţiile date procurorilor, vameşul recunoaşte că „persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“. Pe interceptările procurorilor, derulate în perioada aprilie-iulie 2018, au fost surprinşi şi alţi vameşi care împărţeau între ei sume de bani, chiar în zilele în care în Portul Midia se încărcau nave cu animale pentru export. În aceste cazuri, procurorii nu au putut stabili cu exactitate provenienţa banilor, motiv pentru care au clasat respectivele cauze.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole