România exportă prima corvetă destinată Pakistanului

Cea mai nouă navă militară construită în România a fost predată astăzi Marinei Militare din Pakistan, într-o ceremonie desfășurată în Portul Constanța.

Evenimentul vine în plin scandal al corvetelor militare pe care statul român nu reusește să le construiască din cauza unui șir interminabil de contestații și procese în instanță. Nava lansată la apă pentru pakistanezi este o bijuterie tehnologică și a fost gândită, proiectată și construită de la zero de navaliștii români.
Așa arată o corvetă de 350 de milioane de euro de care Marina Română are nevoie pentru apărare. Nava a fost predată astăzi echipajului pakistanez.
Faptul că românii au putut să construiască o astfel de corvetă militară bucură și întristează în același timp. Forțele Navale Române sunt departe de a primi o navă nouă de luptă, deși navaliștii români construiesc în continuare nave bune și moderne pentru marinele militare ale altor țări.
Și noi avem nevoie de 4 astfel de corvete, iar Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație un proiect pentru ele. Două șantiere navale – unul din Constanța și altul din Galați – au licitat pentru 1,2 miliarde de euro, însă atribuirea contractului a fost suspendată din cauza proceselor în instanță. Un șantier naval l-a dat în judecată pe celălalt iar procesul este la Curtea de Apel București.
Cele 4 corvete pentru România sunt deocamdată doar pe hârtie. Licitația organizată de Romtehnica SA a fost blocată în repetate rânduri. La începutul lunii iunie, anul trecut, un secretar de stat din Ministerul Apărării, apropiat al fostului președinte al PSD Liviu Dragnea, a fost demis din această cauză. Corveta produsă de navaliștii de la Galați și livrată astăzi Pakistanului este o navă ce poate fi adaptată realităților militare, cum ar fi detectarea și lupta cu submarinele prezente deja în Marea Neagră. Navaliștii români care au livrat astăzi nava pakistanezilor au mai construit vapoare pentru marina militară italiană și olandeză.
Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin

Cele mai Accesate Articole