Atacuri sângeroase în Germania

În oraşul german Hanau a avut loc miercuri seara două atacuri armate. Incidentele au avut loc în două baruri cu specific oriental din oraș, la ora locală 22.00, cu o clientelă formată preponderent din kurzi.

Nouă persoane și-au pierdut viața și mai multe au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul la întâmplare în cele două locații. Bilanţul iniţial al morţilor a fost de opt, dar acesta a crescut la nouă în primele ore ale dimineţii de joi.
Polițitia germană a declanșat imediat operațiunile de căutare în vederea prinderii suspectului. La șapte ore după atacurile sângeroase, bărbatul a fost găsit decedat la domiciliul său din orașul Hanau, la aproximativ 20 de kilometri de Frankfurt. Cetățean de origine germană, în vârstă de 43 de ani, acesta era deținătorul unei licențe de tir sportiv. Alături de cadavrul acestuia a fost găsită moartă și mama atacatorului, în vârstă de 72 de ani.  Presa germană notează că o scrisoare cu motivații extremiste și un videoclip au fost descoperite în locuința suspectului, în care bărbatul şi-a exprimat opiniile de extremă dreaptă şi o înregistrare video în care revendică atacurile. De asemenea, în maşina lui au fost găsite reviste despre muniţie şi arme. El avea şi licenţă de vânătoare cu arme de foc.
Atacurile din orașul german Hanau au fost provocate de ura împotriva imigranților. Agenția germană de știri DPA a scris că 11 cetățeni au murit în urma acestor evenimente sângeroase, dar nu confirmă dacă bilanțul include și cele două cadavre din casa suspectului.
Procuratura antiteroristă germană a preluat ancheta.Atacurile din Hanau sunt investigate ca acţiuni teroriste cu motivaţie xenofobă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru federal al Apărării în Germania, s-a declarat ”profund şocată” de atacurile ucigaşe.

“Sunt profund şocată de tragedia care a avut loc noaptea asta în Hanau. În această dimineaţă, mă gândesc cu multă tristeţe la familiile şi apropiaţii victimelor şi vreau să transmit cele mai sincere condoleanţe. Astăzi, le împărtăşim doliul”, a notat pe contul său de Twitter fostul ministru al apărării.

Și Minustrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis condoleanțe pe aceeași rețea de socializare.

”Sunt foarte întristat de împuşcăturile şocante din Hanau, Germania. Condamn ferm aceste acte violente. Sincere condoleanţe familiilor victimelor, suntem alături de toţi cei răniţi”, a scris Aurescu pe Twitter.

Cetăţeni turci se numără printre persoanele ucise în cele două atacuri care au avut loc miercuri seara. Anunțul a fost făcut de către un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Ankara aşteaptă de la autorităţile germane “să depună maxim de efort” posibil pentru a face lumină în acest incident, a spus Ibrahim Kalin.
Unele dintre victime aveau rădăcini kurde. De asemenea, 5 dintre cele 9 persoane ucise în timpul atacurilor erau tineri, printre acestea numărându-se şi o femeie.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole