Român ucis în atacurile din Hanau

Un cetăţean român a murit în atacurile de la Hanau, Germania.  Informația a fost furnizată de Ministerul Afacerilor Externe de la București. Repatrierea va fi asigurată prin fondul pentru situaţii de urgenţă, din dispoziţia ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Consulatul General al României la Bonn este în contact cu autorităţile locale şi a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistenţa necesară în astfel de situaţii.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis condoleanţe familiei îndoliate şi condamnă ferm orice act de violenţă şi manifestare xenofobă. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri dimineaţa, condoleanţe familiei românului care a murit în atacurile de la Hanau.

“Cu profundă tristeţe am aflat că în urma atacurilor violente de la Hanau, Germania, şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean român. Transmit condoleanţe familiei îndoliate în aceste momente de grea încercare”, a scris, pe Twitter, peședintele României,  Klaus Iohannis.

Primarul localităţii Singureni din judeţul Giurgiu, Marian Pătuleanu, a declarat că tânărul decedat este nepotul lui, un băiat plecat din ţară în urmă cu şase ani pentru o viaţă mai bună şi pentru a face rost de bani pentru tratamentul mamei sale. Românul se afla în Germania împreună cu părinții, care acum sunt în stare de șoc.

”Nici ei nu au putut să se apropie de locul tragediei şi nu au fost chemaţi să identifice trupul fiului lor pentru că ancheta este în derulare. Cele mai multe amănunte le-am aflat de la un unchi al lui care lucra, de asemenea, în Germania. Băiatul era angajat la o firmă de curierat şi, în momentul atacului armat, se afla în maşină, în faţa restaurantului unde a avut loc atacul. Se întorcea de la muncă şi a oprit să îşi ia ceva şi atunci atacatorul a ieşit din clădire şi l-a împuşcat şi pe el după ce l-a văzut în maşină”, a declarat Marian Pătuleanu.

În piața din Hanau, un grup de români s-a strâns în tandem, aproape de locul atacului violent și a aprins lumânări în memoria tânărului de 23 de ani ucis cu sânge rece de asasin. Acțiuni de comemorare a victimelor atacurilor din Hanau au avut loc în mai multe orașe din Germania.
Și la Berlin, mii de demonstranți au mărșăluit pe străzi în onoarea celor uciși purtând steaguri și pancarte, dar și pentru a condamna rasismul și terorismul de extremă dreaptă. Printre susținătorii manifestației s-a aflat chiar președintele Germaniei.
Și cancelarul german Angela Merkel a condamnat ura și rasismul.
Presa locală a informat, joi, că printre victimele atacurilor comise miercuri seară în oraşul german Hanau, în landul Hessa, s-ar afla imigranţi de origine turcă, bulgară, bosniacă şi română.
Cele nouă victime ale asasinului au vârste cuprinse între 21 şi 44 de ani. Printre ele se află şi trei germani.
Atacurile armate comise miercuri seara în oraşul german Hanau care s-au soldat cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi, sunt  anchetate ca acţiuni teroriste, după cum a declarat joi ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth.
Presa germană a notat că o scrisoare cu motivații extremiste și un videoclip au fost descoperite în locuința din Hanau a asasinului, unde acesta a fost găsit decedat. Bărbatul a lăsat în urma sa o scrisoare-confesiune în care şi-a exprimat opiniile de extremă dreaptă şi o înregistrare video în care revendică atacurile. Alături de cadavrul asasinului a fost găsită moartă și mama atacatorului, în vârstă de 72 de ani.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole