Containere pline cu deșeuri

În Portul Constanța au fost descoperite containere cu gunoi tratat chimic, importat de o firmă din București drept marfă second hand.

Doi români din București, și un cetățean englez sunt cercetați pentru import ilegal de deșeuri în România. Întreaga cantitate de gunoaie va fi returnată expeditorului. Descoperirea a pornit de la un container plin cu deșeuri care ajunsese deja la București. A fost verificat de polițiștii de frontieră, cu ajutorul procurorilor și al Protecției Consumatorului, apoi s-au efectuat mai multe percheziții la firma importatoare a celor doi români. Firele investigației i-au dus pe anchetatori la Vama din Agigea.
A fost alertată și Garda de Coastă care a ajuns pe fir la vaporul care a adus în România deșeurile otrăvite. L-au găsit la cheu pentru descărcare în portul Constanța Sud-Agigea. Polițiștii de frontieră, OPC Constanța, Garda de Mediu, Vama și Direcția de Sănătate Publică au luat la mână container cu container, 16 bucăți. Când le-au deschis, s-au îngrozit.
Din decizia procuratrii, cele 16 containere cu bunuri uzate, considerate deșeuri, vor fi încărcate pe navă și returnate expeditorului din Anglia. Autoritățile se așteaptă să mai întâlnească astfel de cazuri.
Transprturile intra-comunintare au alt regim de control față de importurile clasice de marfuri venite din afara Uniunii Europene. Situația este alarmantă și în apropierea Taberei de copii de la Năvodari, unde munți de gunoaie, aruncate de oameni la întâmplare au transformat zona într-o adevărată groapă de gunoi. Deși există o pancartă în care primăria informează că este interzis aruncatul de gunoaie, și mai mult este sancționat cu amendă care poate ajunge până la 2500 de lei, nimeni nu ține cont de ea.
Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin

Cele mai Accesate Articole