Stare de urgență în Italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Italia că Executivul acestei țări a decretat starea de urgenţă în urma riscului sanitar produs de apariţia unor noi cazuri de infecţie cu COVID-19, concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia şi Veneto.

Măsurile suplimentare luate de autorităţile italiene în vederea restrângerii focarelor şi prevenirii răspândirii virusului includ interdicţia de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative, suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.

“Cetăţenii cu simptome care pot indica infectarea cu coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte pe cont propriu la unităţile spitaliceşti, ci să apeleze numerele verzi regionale puse la dispoziţie de către autorităţi astfel: pentru Lombardia la 800.89.45.45, iar pentru Veneto la 800.46.23.40. De asemenea, cetăţenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informaţii în limbile italiană şi engleză. Aceste numere trebuie apelate doar în caz de necesitate”, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Pentru informaţii actualizate, MAE recomandă consultarea site-urilor Ministerului italian al Sănătăţii, al Serviciului de Protecţie Civilă şi al autorităţilor regionale competente din regiunile în care s-au înregistrat cazuri cu persoane infectate cu noul COVID-19.
Totodată, Ministerul român recomandă respectarea cu stricteţe a indicaţiilor furnizate de autorităţile italiene competente. În Italia, ţara europeană cea mai afectată de această epidemie,  au fost înregistrate, până în acest moment, 5 decese și 219 cazuri de infectări cu noul coronavirus.
Guvernul italian a plasat în carantină sâmbătă seară două zone din Lombardia, în jurul oraşului Codogno, şi Veneţia, precum şi o localitate din apropiere de Padova pentru a încerca să ţină sub control această epidemie de Covid-19, fără precedent în Europa.
Supermarketurile din țara peninsulară au fost luate cu asalt. Aglomeraţia în magazine nu s-a produs doar în cele 11 localităţi izolate din regiunile Lombardia şi Veneto, considerate epicentrul epidemiei cu coronavirus din Italia, ci s-a extins în oraşele mari, precum Milano.
În afara faptului că rafturile supermarketurilor au fost golite de tot ce înseamnă apă, paste şi alte produse cu termen de garanţie îndelungat, din magazine şi farmacii, au dispărut practic produsele dezinfectate precum clorul, gelul de mâini sau şerveţelele umede, mănuşile de latex sau măştile medicinale.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au atras atenţia că unii comercianţi profită de situaţie şi au crescut preţurile la unele produse sanitare, mai ales la vânzarea online.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole