Rezultate record pentru Rompetrol Rafinare, în 2019

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a reușit în 2019 să se mențină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaționale, cu valori record la materia primă procesată, producția de carburanți și vânzările pe piața internă.

În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creștere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în existența sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depășit pragul de 6 milioane de tone, obținând mai exact recordul istoric de 6,33 milioane de tone. De asemenea, rafinăria Vega Ploiești a consemnat cifre record de 406 mii de tone materii prime procesate.
Pe fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuție a înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește comercializarea carburanților. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanți au consemnat o creștere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.
În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operațional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de  48 de milioane de dolari.
Volumul mare de materii prime procesate a determinat la nivelul rafinăriei Petromidia o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină, în creștere cu 5% comparativ cu 2018. De asemenea, compania a reușit să obțină 406 kt de combustibil de aviație.
Petromidia produce exclusiv carburanți de calitate superioară Euro5, din gamele Efix si EfixS, care se regăsesc pe piața domestică, dar și în stațiile de carburanți Rompetrol din Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.
În 2019, rafinăria Vega Ploiești – cea mai longevivă unitate de profil din România și unic producător intern de bitum și hexan – a consemnat recorduri operaționale și la producția de bitum – 120 kt, respectiv producția de hexan – 92 kt.
Vega funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia –  Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.
Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a rețelei de distribuție carburanți și, totodată, a programului de rebranding al benzinariilor. Astfel, la finalul lui 2019 a ajuns la o rețea de 964 unități, față de cele 918 puncte, în 2018, aceasta însumând stații proprii și partener, dar și stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole