AEP cere amânarea alegerilor și prelungirea mandatelor aleșilor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis președintelui României, premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului, o scrisoare prin care solicită amânarea alegerilor locale.

Reprezentanții Autorității Electorale au cerut modificarea Codului Administrativ în vederea prelungirii mandatelor actualilor aleși locali, în condiţiile în care este aproape imposibil ca alegerile să poată fi organizate în luna iunie, așa cum au fost programate. Totodată, a fost trimis și un proiect de lege în acest sens.
Potrivit documentului trimis autorităților spre analiză și citat de HotNews, sunt prezentate mai multe argumente precum:

Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine.
Din perspectiva calendarului electoral autohton, amintim că, dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020.

De precizat că, potrivit Constituției, prelungirea mandatelor aleșilor se face prin lege, iar acest proiect depus prevede modificări ale Codului Administrativ, astfel încât mandatele primarilor, președinților consiliilor județene și ale consilierilor locali și județeni să fie prelungite de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către noii aleși.
Redactor: Daniel Albu

Cele mai Accesate Articole