Primul ventilator mecanic creat de români

Deși cazurile grave de Covid-19 au nevoie de ventilație mecanică, cel mai mare producător de ventilatoare mecanice din lume susține că nu va putea livra aparatele medicale și în Romania.

Prin urmare, un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenți din Timişoara, au proiectat un ventilator mecanic. Este vorba despre primul prototip inventat de români.

„Ne străduim să contruim un prototip în care componenta mecanică şi de acţionare e aproape finalizată, cea electronică e iarăşi aproape de finalizare, în principiu marţi seara ajungem să îl confruntăm cu anesteziştii care eventual vor ajunge să îl folosească.
Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin şi din partea firmelor din Timişoara, am construit o reţea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat şi avem undă verde să îl pregătim pentru spitale”.  a declarat Radu Ticiu – iniţiator VentilaTM

Aparatul, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D, a trecut primul testul de funcţionare, iar acum urmează teste mecanice, reglaje și finalizarea software-ului. Potrivit specialiștilor, marți, ventilatorul va fi testat de medici într-un spital din Timișoara.

”Avem o echipă de anesteziști (inclusiv unul extrem de tehnic, cu patente pe zona de asistare respiratorie) care ne așteaptă cu prototipul pentru teste spirometrice și in vivo, pe un porc de la biobaza UMFT. Avem la dispozitie spații, echipamente, rețele de alimentare, toată conectica necesară pentru teste”, au mai precizat specialiștii

Potrivit autorităților, dacă acest prototip va funcţiona şi va fi omologat, atunci prin imprimantele 3D marii producători auto din țară vor începe să producă ventilatoare mecanice.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole