Se cere amânarea plății contribuțiilor sociale și a facturilor

Amânarea plății contribuțiilor sociale și a facturilor reprezintă un subiect, pe cât de bine văzut de români, pe atât de sensibil.

Proiectul de lege care prevede aceste facilități, inițiat de PSD, ALDE și Pro Romania, a trecut de votul Senatului, miercuri, 1 aprilie.
Potrivit proiectului,

„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilității instituite la lit. a), în proporție de 50% din volumul total scadent. Facilitățile prevăzute la alin. 1 și 2 se acordă sub condiția păstrării valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordării facilităților de la alin. 1 și 2, salariații beneficiază de vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”, se arată în proiect.

De asemenea, contribuabilii operatori economici ar urma să nu plătească dobânzi sau penalități de întârziere pentru perioada în care plata contribuțiilor este amânată.
În schimb, reprezentanții PNL au criticat aspru aceste inițiative, acvcuzându-i pe inițiatorii proiectului de populism. Alina Gheorghiu a declarat, pe pagina sa de Facebook, faptul că PSD doreşte să-şi promoveze proiectele fără studii de impact şi fără analize.

„Nu înţeleg de ce e blestemată România ca, în această perioadă cruntă cum e cea generată de pandemie, să aibă Parlament monopolizat de PSD şi de iniţiativele acestora de un populism exacerbat, în loc să discute constructiv şi serios. Disperarea PSD de a-şi promova proiectele, fără studii de impact, fără analize, va bloca mediul economic!”, a scris Gorghiu pe Facebook.

Proiectul urmează a fi dezbătut într-o ședință prin videoconferință, în Camera Deputaților care este for decizional.
Redactor: Daniel Albu

Cele mai Accesate Articole