UE va fi mai puternică după criza COVID-19

Uniunea Europeană va ieşi mai puternică din criza covid-19, în pofida unor întrebări cu privire la solidaritatea între cei 27 de membri. Declarația a fost făcută în franceză de către Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la postul de radio Europe 1.

Aceasta a firmat că înţelege strigătul de alarmă lansat de către predecesorul său francez Jacques Delors, care consideră că lipsa solidarităţii între europeni expune Blocul Comunitar unui pericol mortal, însă Ursula von der Leyen a combătut această remarcă.
Ursula von der Leyen a recunscut  că, la începutul crizei sanitare, anumite state membre s-au gândit doar la propriile lor probleme şi a deplâns închiderea frontierelor interne sau interdicţiile de exportare a unor materiale medicale. Aceasta consideră că la momentul actual mentalitățile s-au schimbat și au apărut multe semne de solidaritate. Preşedinta Comisiei Europene consideră că Cei 27 nu pot funcţiona ”în autarhie”, ci trebuie să acţioneze împreună, întrucât nu pot învinge singuri virusul. Ursula  von der Leyen promite un ”Plan Marshall” european prin intermediul bugetului Blocului Comunitar, în vederea unei relansări a economiei după criză, şi anunţă că o decizie urmează să fie luată – după Paşte – cu privire la o redeschidere sau nu a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole