Șomajul tehnic se va extinde și pentru alte profesii

Guvernul are în plan extinderea ariei măsurilor de protecție socială, cum ar fi indemnizaţia de şomaj tehnic, şi a altor categorii profesionale.

Pentru aceasta, Executivul  trebuie să modifice Oronanța de Urgență 30/2020, printr-un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri. Proiectul prevede acordarea unei indemnizații de șomaj pentru o perioadă de 2 luni, plus un ajutor pentru reangajare.
Potrivit documentului:

”Persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opţiunii exprimate la solicitare.
În proiectul de lege sunt vizate și persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”, se arată în document.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prezent miercuri pe ordinea de zi, şi avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute în ordonanța respectivă.
Totodată:

“Se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa Ordonanța de Urgență nr 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgenţă.
Redactor: Daniel Albu

Cele mai Accesate Articole