29 aprilie, Ziua veteranilor de război. Mesajul Forțelor Navale Române

Sursa foto. Fortele Navale Romane
Astăzi, 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război.
Aceasta a fost instituită în anul 2007,  în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Ziua aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.
Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.
Ziua veteranilor de război este marcată și de Forțele Navale Române.
”Cu acest prilej, marinarii militari de la bordul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” transmit din Marea Mediterană întreaga recunoștință tuturor celor care au pus datoria față de țară mai presus decât propria viață.
Am învățat de la bunicii și străbunicii noștri să prețuim și să apărarăm valorile neamului românesc. Ei ne-au transmis lecția de patriotism și de devotament faț ă țară, pe care au învățat-o în timpul războaielor în care au luptat. Suntem mândri de eroii neamului nostru și de veteranii de război pe care încă îi avem lângă noi și, în același timp, avem datoria de a apăra tot ceea ce aceștia au câștigat cu prețul sângelui vărsat pe câmpurile de luptă , a transmis din Marea Mediterană căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO condusă de România”, se arată într-o postare pe Facebook a Forțelor Navale Române.

Cele mai Accesate Articole