Autonomia Ținutului Secuiesc – mărul discordiei dintre PSD și PNL

Adoptarea tacită a proiectului de lege privind recunoașterea autonomiei așa-zisului Ținut Secuiesc, în Camera Deputaților, nu avea să ducă nicăieri, fără o modificare în prealabil a Constituției, însă a avut rolul de a redeschide ”cutia Pandorei”, într-un scandal ce mocnește de ceva timp.

Reproșurile și acuzațiile au început din nou, de data aceasta nu între reprezentanții UDMR și restul partidelor, ci chiar între formațiunile aflate la putere și cele care dețin majoritatea în parlament, PNL și PSD. Mai exact, UDMR-ul a devenit terță-parte într-un scandal care îi vizează în mod direct pe maghiari.
Inițial, a fost declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, care este și președinte al Camerei Deputaților. Acesta s-a scuzat că ”se mai întâmplă”. Apoi a venit declarația președintelui Klaus Iohannis,care, spun unii specialiști, nu a fost tocmai potrivită pentru un șef de stat.
După acest discurs, nu au întârziat să apară replicile din ambele părți și chiar din interiorul PSD. Fostul lider al PSD, Viorica Dăncilă, consideră că Marcel Ciolacu ori nu şi-a făcut treaba de preşedinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună ştiinţă. Ea solicită demisia lui Ciolacu de la conducerea PSD, cităm ”pentru modul ruşinos în care a umilit românii”.

„Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului”, a declarat Viorica Dăncilă într-o postare publicată pe Facebook.

În schimb, alte organizații PSD din țară, și-au manifestat solidaritatea față de liderul formațiunii. Organizația PSD Constanța a trimis un comunicat prin care își anunță susținerea față de Ciolacu:

“Suntem alături de conducerea Partidului Social Democrat şi a preşedintelui său, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acuzele unor colegi de partid, preluate ad literam din atacurile preşedintelui Klaus Iohannis – adversar declarat şi neobosit al PSD – încearcă să destabilizeze partidul, într-un moment în care atenţia ar trebui să se îndrepte către problemele cu adevărat grave ale României”, se arată în comunicat.

La rândul lor, liberalii au completat seria acuzațiilor la adresa PSD. Marcel Vela a declarat că adoptarea tacită a proiectului nu putea fi o simplă întâmplare.

”Cheia a fost la birourile permanente ale Parlamentului, unde majorităţile sunt controlate de către PSD, ALDE şi UDMR. Părerea mea este că au intenţionat să treacă această lege în mod tacit, nu a fost o pură întâmplare (…) Pentru că nu se explică altfel, într-o perioadă de efort maxim al tuturor românilor, Guvernul este implicat în acest război împotriva pandemiei, unele partide să fie preocupate mai mult de înţelegeri subterane, aş putea să spun, pentru perspectiva lor electorală”, a afirmat Marcel Vela.

Și vicepreşedintele PNL, senatorul Florin Cîțu, a avut câteva replici destul de acide la adresa lui Ciolacu.

”După ce a jucat poker cu sănătatea românilor, nu credeam că va juca poker cu independenţa şi suveranitatea României. Nu ştiu ce caută acest domn… în fruntea PSD, asta e treaba lor, dar, cu siguranţă, după ce a trecut această lege, trebuia să îşi fi dat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Măcar atât putea să facă”, a declarat Florin Cîţu.

Mai mult decât atât, Cîțu este de părere că legea autonomiei Ținutului Secuiesc ar fi fost votată și în Senat, dacă nu se intervenea asupra ei.
În apărarea sa, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o declarație de presă, pentru a lămuri unele chestiuni.
Cel care a pus, cumva, cruce scandalului a fost premierul Ludovic Orban, care s-a declarat mulțumit că totul ”s-a trecut peste această etapă”, după cum spune chiar el.
Senatul a respins, joi, definitiv, proiectul de lege care prevedea acordarea autonomiei teritoriale Ținutului Secuiesc.
Redactor: Daniel Albu

Cele mai Accesate Articole