8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii

Foto: Crucea Roșie
Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859,  Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime.
La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (Suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform site-ului  www.crucearosie.ro .
În România, Societatea Națională de Cruce Roșie este prezentă la nivel de teritoriu în fiecare judet, există 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, având 83.659 membri cotizanți, 6 600 de  voluntari și 343 de angajați.
”Ziua de 8 mai este sărbătoarea celor 17 milioane de voluntari și aproape jumătate de milion de angajați din întreagă lume ai Crucii Roșii și Semilunii Roșii.
Ei fac parte din marea familie a Crucii Roșii din România, oameni care prin faptele lor, prin implicarea în acțiuni umanitare, salvează vieți și readuc zâmbete.

Celebrăm astăzi cu curajul, pasiunea și dorința de a salva” , postează DSU, pe Facebook.

Cele mai Accesate Articole