Primele rezultatele financiare din 2020 pentru Rompetrol Rafinare

Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piața de petrol și gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19.

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătățite față de nivelul din anul precedent.
De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat și de condițiile meteorologice nefavorabile înregistrate în primele două luni ale lui 2020, care au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. Apoi, în luna martie, rafinăria Petromidia și-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată.
În același timp, deprecierea monedei naționale în raport cu euro și dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare.
Pe fondul situației actuale, compania a luat măsuri de prevenire și protejare a angajaților, colaboratorilor și clienților, prin adaptarea strategiei generale la contextul global.
Pe fondul opririi instalațiilor în primul trimestru, Rompetrol Rafinare a consemnat în primele trei luni din 2020 o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari.
Totodată, compania a înregistrat un rezultat net negativ, de 87,8 milioane de dolari în primul trimestru al anului, în scădere față de rezultatul net negativ, de 14 milioane de dolari, din aceeași perioadă a anului trecut.
Segmentul de rafinare a reușit să atingă performanțe operaționale bune pentru principalii parametri tehnologici. În primul trimestru al anului, un total de 1,24 milioane de tone de materii prime au fost procesate în rafinăria Petromidia. În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unitatea a procesat peste 72.000 de tone de materii prime, în ușoară scădere față de T1 2019, când rafinăria a procesat 79.000 de tone.
În contextul unei scăderi accelerate a vânzărilor de carburanți în luna martie, compania a reușit să-și mențină cota de piață pe segmentele de retail și en-gros. Aceasta a fost păstrată datorită faptului că efectele măsurilor restrictive, impuse odată cu declararea pandemiei, s-au resimțit doar în a doua jumătate a lunii martie.
Rompetrol Downstream a continuat, în primele trei luni ale anului, programul de extindere a rețelei de distribuție carburanți. Astfel, la finalul lui martie 2020, compania a ajuns la o rețea de 988 de puncte de comercializare.

Cele mai Accesate Articole